Pages

Sila / Please 'LIKE' to support this blog..tq ^^

Khamis, Jun 03, 2010

KOLEKSI HADIS-HADIS , PETIKAN QURAN DAN KATA- KATA MUTIARA v.005

1. Apabila kamu memasuki masjid maka hendaklah kamu solat 2 rakaat(sunat tahiyatul masjid) sebelum kamu duduk – (H . Muslim)…(dan bacakanlah doa masuk masjid)

2. Tidak aku ciptakan jin dan manusia kecuali untuk mengabdikan diri kepadaKu , Aku tidak mohon rezki dan tidak meminta diberi makan – (Surah Az-Zariyat : 56)

3. Perkara yang paling banyak membawa seseorang ke syurga ialah Taqwa dan Akhlak Mulia . Sedangkan yang paling banyak membawa ke neraka ialah Mulut dan Kemaluan – (H . Tirmizi)

4. Nabi S.A.W menasihati Abu Zar : Bertaqwa kepada Allah kerana itulah modal kamu(bertemu Allah) , Bacalah Quran & Zikit kerana itulah cahaya bagimu dirimu dan nasihat Nabi lagi : Jangan banyak ketawa kerana itu mematikan hati dan menjatuhkan air muka , berjihadlah kerana kerana itu pengabdian diri umatku(kepada Allah)– (H . Tobrani)

5. Haram bagi wanita yang beriman kepada Allah dan hari akhirat berkabung lebih dari 3 hari kecuali berkabung kerana suaminya iaitu 4 bulan 10 hari – (H . Muslim)

6. Telah kami mudahkan Al-Quran untuk diingati(difahami dan hafaz) , maka adakah orang yang mahu mengambil perhatian(belajar/menghafaznya)? – (Srh Al-Qamar)

7. Seseorang yang tiada dalam dadanya suatu pun(apa yang dihafaz) dari Al-Quran samalah keadaannya seperti rumah yang buruk lagi usang – (H . Tirmizi)

8. (Bacalah Al-Quran) dan jangan jadikan rumah kamu seperti kubur , tidak dimasuki syaitan rumah yang dibaca di dalamnya surah Al-Baqarah – (H . Tirimizi)

9. Jika bersolat seorang yang menghafaz Al-Quran siang dan malam dengan mambaca Al-Quran , maka dia akan ingat Al-Quran itu dan tak kan lupa – (H . Muslim)

10. Hadis yang menyatakan : Sebesar-besar dosa umatku ialah dosa orang yang menghafal Quran kemudian lupa , adalah daif dan menakutkan orang menghafal Quran – (Yusuf Qardawi)

11. Hendaklah menjadi imam orang yang paling banyak menghafaz Al-Quran atau paling baik(tajwid) bacaannya di kalangan kamu – (H . Ahmad)

12. Bacalah Al-Quran , buatlah kajian ilmu , dengar majlis ilmu atau berzikirlah dan jangan habiskan waktu kamu dengan perkara yang tidak berfaedah – (Hassan Al-Banna)

13. Sembahlah Allah seolah-olah kamu melihatnya(merasa kehadirannya). Walaupun kamu tidak dapat melihatNya , yakinlah Allah melihat kamu – (H . Muslim)

14. Islam dibina atas 5 perkara : Mengucap dua kalimah syahadah , mendirikan solat , menunaikan zakat , mengerjakan Haji dan berpuasa dalam bulan Ramadan – (H . Muslim)

15. Diantara kamu ada yang beramalan jahat hingga hampir masuk neraka , kemudian datang ketentuan Allah , maka dia beramal baik dan masuk syurga – (H . Bukhari)

16. Wahai orang-orang yang beriman , taati Allah dan Rasul dan orang yang berkuasa di kalangan kamu(jika mereka juga turut taat kepada Allah dan Rasul) – (Srh An-Nisa’: 59)

17. Perkara Halal yang dibenci di sisi Allah(walaupun boleh dibuat), ialah menjatuhkan talaq (kepada isteri) – (H . Abu Daud)

18. Ketahuilah bahawa kemuliaan mukmin itu pada mendirikan ibadah di tengah malam dan kebesaran mukmin itu pada tidak berhajat ia kepada orang lain – (H . Baihaqi)

19. Pahala jihad boleh diperolehi oleh seseorang isteri dengan melayan baik dan penuh kasih sayang terhadap suaminya yang pulang ke rumah dalam keadaan letih dan lesu

20. Kasih sayang diantara suami isteri itu akan menjemput rahmat Allah dan menghapuskan perasaan khianat terhadap keduanya

Kalau ada kesilapan atau ingin menambah info dalam koleksi ini silalah komen…..

Tiada ulasan: